مترجم: رزیتا ملکی‌زاده
منبع:راسخون



 

کلسترول بالا عمدتاً مسئول بروز بیماری عروق کرونر قلب، سکته مغزی و سایر مشکلات مختلف برای سلامتی است. این مقاله اطلاعاتی در خصوص علائم مرتبط با این وضعیت فراهم ساخته است.
کلسترول در دیواره‌های سلولی و غشاهای سلولی یافت می‌شود، و تقریباً در همه جای بدن وجود دارد. کلسترول ماده‌ی مومی و چربی مانند است که جهت تولید بسیاری از هورمون‌ها، ویتامین D و اسیدهای صفراوی وجود آن ضروری است. هر چند جهت انجام فرآیندهای مختلف سوخت و ساز بدن مورد نیاز است، اما مقدار بسیار کمی از آن جهت برآورده ساختن‌ نیازهای بدن در خون کافی است. کلسترول توسط بدن و عمدتاً در کبد تولید می‌شود و همچنین از مواد غذایی (محصولات حیوانی) که مصرف می‌کنیم، بدست می‌آید.

سطوح نرمال و طبیعی

دو نوع کلسترول یعنی HDL (لیپوپروتئین با چگالی بالا) و یا کلسترول «خوب» و LDL (لیپوپروتئین با چگالی کم) یا کلسترول «بد» وجود دارد. HDL اجازه نمی‌دهد که LDL در دیواره‌های شریانی شما رسوب و جای‌گیر شود. سطح بالای LDL می‌تواند شریان‌ها را مسدود ساخته، و در نتیجه احتمال و خطر حمله قلبی و سکته مغزی را افزایش می‌دهد. با توجه به جدول محدوده‌ی کلسترول، سطح طبیعی آن کمتر از 200 میلی گرم در دسی لیتر در نظر گرفته می‌شود. HDL بایستی 60 میلی گرم در دسی لیتر یا بیشتر باشد در حالی که میزان LDL باید در محدوده‌ی 100 تا 129 میلی‌ گرم در دسی لیتر باشد. سطح کلسترول بین 239-200 میلی گرم در دسی لیتر به عنوان محدوده‌ی مرز بالا در نظر گرفته می‌شود، در حالی که سطح کلسترولی که بیش از 240 میلی گرم در دسی لیتر است را به عنوان کلسترول بالا در نظر می‌گیرند.

علائم

در واقع، این وضعیت نه هیچ گونه علائمی از خود نشان می‌دهد و نه موجب احساس بیماری در شما می‌شود. این وضعیت به طور کلی در معاینات معمول پزشکی تشخیص داده می‌شود. با این حال برخی شرایط پیش آمده نشان دهنده‌ی سطوح شدیداً بالا رفته‌ی کلسترول می‌باشند. این شرایط عبارتند از:

• درد قفسه سینه
• بروز یک بیماری قلبی
• پانکراتیت: التهاب پانکراس یا لوزالمعده
• ارکوس سنیلیس یا قوس پیری: حلقه مایل به خاکستری سفید در اطراف قرنیه
• قوس قرنیه‌ای: رسوب کلسترول در چشم
• گزانتلاسما: تکه‌های زرد اطراف پلک
• گزانتوما: رسوب چربی در زیر پوست، معمولا در آرنج، مفاصل، تاندون‌ها، زانوها، دستها، پاها یا باسن مشاهده می‌شود
• آترواسکلروز: ناشی از نرسیدن خون کافی به اعضای بدن، علائمی مانند درد ساق پا در حین راه رفتن یا دویدن، آنژین صدری، کاهش عملکرد قلبی، یا سایر بیماری‌های قلبی ممکن است تجربه شود.
• میگرن همراه با نشانه‌های پیشین یا اورا: سردردی شدید با علائم پیشین سرگیجه، زنگ در گوش، و حساسیت به نور

علائم آن در زنان معمولاً بعد از 55 سالگی خود را نشان می‌دهند، در حالی که این علائم در مردانِ زیر 55 سال مشاهده می‌شوند. به طور کلی، پیری خطر کلسترول بالا را افزایش می‌دهد. چاقی، عدم فعالیت فیزیکی، مصرف بیش از حد مواد غذایی ناسالم، سابقه خانوادگی و استرس بیش از حد همچنین برخی از عوامل مؤثر در این وضعیت می‌باشند.
چنانچه متوجه‌ی هر یک از علائم فوق در خود شدید، ضرورت دارد که سطوح کلسترول را با انجام یک آزمایش خون ساده مورد بررسی قرار دهید. داشتن شیوه‌ی زندگی مخصوص و ایجاد تغییراتی در رژیم غذایی می‌توانند به کاهش علائم این عارضه کمک کنند. بنابراین، ضرورت دارد که فعالیت جسمی خود را افزایش داده و میزان مصرف چربی‌های اشباع شده و ترانس را در رژیم غذایی خود کاهش دهید.
می‌توانید به منظور تجویز داروی مناسب جهت افزایش سطح HDL به پزشک خود مراجعه کنید. همچنین، لازم است که با انجام آزمایشات خون ویژه تحت نظر پزشک متخصص خود، میزان سطوح کلسترول خود را به طور مرتب مورد بررسی قرار دهید.
سلب مسئولیت: اطلاعات ارائه شده در این مقاله صرفاً جنبه‌ی آموزشی داشته و نبایستی به منظور جایگزین توصیه‌های پزشک متخصص در نظر گرفته شود.